>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Nikola Grbić i Novica Bjelica laureati

„L’EKIP“ – IZBOR NAJBOLJE POSTAVE U 2009.


Nikola Grbić i Novica Bjelica, reprezentativci Srbije izabrani su u najbolju postavu 2009. godine u izboru renomiranog sportskog lista „L’Ekip“ iz Francuske.








Najbolju postavu u 2009. godini u izboru francuskog lista čine: Nikola Grbić (Srbija), Leandro Visoto (Brazil), Novica Bjelica (Srbija), Danijel Plinski (Poljska), Matej Kazijski (Bugarska), Bartoš Kurek (Poljska) i Seržo Dutra Santos (Brazil), dok je za najboljeg trenera proglašen Radostin Stojčev (Bugarska), trener Trentina iz Italije.


Autori izbora, novinari Manuela Ešili i Gijom Degule, navode da se Nikola Grbić na velika vrata vratio na svetsku odbojkašku scenu, uz podatak da je sa reprezentacijom Srbije osvojio drugo mesto u Svetskoj ligi, a sa Trentinom drugi put u karijeri osvojio Indesit ligu šampiona. Nikola Grbić je bio i najbolji tehničar XX Finalnog turnira Svetske lige 2009. U konkurenciji za najboljeg tehničara, pored Nikole Grbića, bio je i Bruno Rezende, tehničar Brazila.


Novica Bjelica i Danijel Plinski su blokeri u najboljoj postavi u 2009. godini. Za Bjelicu su kaže da je izvanredan napadač, server i osvajač titule šampiona u Italiji sa Pjaćencom. U kombinaciji je bio i Lukaš iz Brazila.
Za najboljeg korektora proglašen je Leandro Visoto iz Brazila, ispred Ivana Miljkovića, reprezentativca Srbije. Autori navode da je njihov duel tokom finala Svetske lige 2009. pred 22 680 gledalaca u Beogradskoj Areni bio fantastičan. Brazilac je osvojio 29, a „večni“ Miljković 28 poena. Ivan Miljković je bio i najbolji poenter XX Finalnog turnira Svetske lige 2009.


Za najbolje primače proglašeni su Matej Kazijski i Bartoš Kurek, a u kombinaciji su bili još Lionel Maršal i Stefan Antiga.
Najbolji libero je Brazilac Seržo ispred Francuza Ibera Enoa.
Najbolji trener u prošloj godini je Bugarin Radostin Stojčev, trener italijanskog Trentina, sa kojim je za dve godine osvojio titule šampiona Italije, Indesit lige šampiona i Svetskog klupskog šampionata.