>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Ognjen Bulić: „Fantastična ideja o testiranju pionira. Nadamo se plasmanu na EP.“

PIONIRI – I EP 2017.

 

Muška pionirska reprezentacija Srbije igraće 14 – 16. aprila u B grupi II runde kvalifikacija za I EP 2017. u Baru, u Crnoj Gori sa domaćinom i Hrvatskom. Ognjen Bulić je prvi trener muške pionirske reprezentacije Srbije od 2015. Sa pionirima je na dva Balkanska prvenstva osvojio dve bronzane medalje.

 

 

 

 

- Možda nam je nedostajalo malo sreće za sjajnija odličja, ali zadovoljan sam jer u generaciju “1999” ima mnogo perspektivnih igrača. Od 16 igrača koji su igrali u pionirima njih 14 je prošlo kroz kadetsku reprezentaciju, što znači da je naša procena i selekcija bila dobra. Na žalost, nisu uspeli da se plasiraju na EP i zato moramo naći način za tu generaciju da dobiju priliku. – počeo je priču Bulić.

Odbojkaški savez Srbije je pokrenuo ideju sa testiranjem pionira, pa je u Novom Sadu, Kragujevcu, Požarevcu, Subotici, Nišu, Čačku i Beogradu testirano ukupno 213 odbojkaša rođenih 2001. i mlađih.

- Ideja je bila da prvo EP bude prošle godine, ali je CEV promenio termin. U dogovoru sa Zoranom Gajićem, predsednikom OSS, predložio sam da se pozove 36 najperspektivnijh igrača na mini kamp, kako bismo videli kakvo je trenutno stanje u srpskoj odbojci u kategoriji pionira. Takođe, planirao sam da pozovem minimum po jednog igrača iz svakog kluba u Srbiji, kako bismo i klubovima dali na značaju, a onda je Gajić predložio da krenemo po gradovima i regionima i da testiramo igrače. Naravno, prihvatio sam jer ćemo tako imati širu sliku. Imali smo testiranja u 7 gradova sa preko 200 igrača. Mislim da to nikada niko nije uradio do sada.

Na pitanje kakvi su rezultati i šta su testiranja pokazala, Bulić odgovara:

- Na testiranjima smo radili tehničko – taktički trening, da vidimo kakva je dečacima tehnika u ovom momentu i da li mogu da isprate poziv u reprezentaciju i antropometrijske karakteristike dece. Po celoj toj slici smo napravili spisak od 36 igrača, koji su u dvorani Sport Eko imali zajednički trening, gde smo napravili 4 ekipe i uz pomoć trenera iz regiona praktično imali poslednju proveru pred određivanje spiska za pripreme. Vladimir Banković, kondicioni trener ženske seniorske reprezentacije Srbije, uradio je testove motoričkih sposobnosti dece i u “Sport Eku” i u Kragujevcu.

 

 

Bulić napominje da ogromnu zahvalnost, osim Zoranu Gajiću, duguje i dr Bogdanu Sretenoviću, predsedniku UOTS, članu IO OSS zaduženom za testiranje pionira i koordinatoru muških reprezentacija OSS.

 

- Njegovo iskustvo i saveti su od neprocenjivog značaja. Tako je bilo na svakom od testiranja, a i prilikom pripreme svakog treninga koristimo njegove savete. Muška odbojka je u padu po broju zainteresovanih, pa su ova testiranja i zbog te činjenice jako važna. Pojavljivala su se na ovim testiranjima deca koja nisu ni nalik odbojkašima, ali smo i njima pružali priliku i poklanjali pažnju, kako bismo im dali na značaju, jer je jako bitno da ta deca dovedu svoje drugare i da i na taj način proširimo bazu. – istakao je Bulić i dodao:

 

- Kod dečaka je manja konkurencija, ali je bolji kvalitet nego kod devojčica. U to sam potpuno siguran U Srbiji na jednog dečaka odbojkaša dolazi 5 devojčica odbojkašica, ali je muška odbojka kvalitetnija. Kod dečaka su jako bitna takmičenja mlađih kategorija i ne odlaze u seniorske ekipe tako brzo. Devojčice rano odlaze u seniorske ekipe i zanemaruju takmičenja mlađih kategorija.

 

 


O turniru u Baru Bulić ističe:

- Mislim da smo dobili najlakšu moguću grupu. Crnu Goru poznajemo sa Balkanskog prvenstva, a ja sam lično imao prilike da se uverim u kvalitet pionira iz Hrvatske i smatram da smo apsolutni favoriti, ali to moramo opravdati na terenu. Nadam se da ćemo napraviti lepu podlogu za generaciju 2001. i da napravimo nekog igrača za seniorsku reprezentaciju. Ekipu pravim prema mentalnoj snazi, jer je to najvažnije što tim mora da ima.

Na pitanje da li bi rad sa pionirima trebalo da počne ranije, Ognjen Bulić odgovara:

- Mislim da treba početi ranije. U OK “Laki Star” gde radim kao trener, počeli smo pre tri godine sa pretpionirskom selekcijom. Treba raditi testiranja i kampove, jer se tako stiče prava slika o mogućnosti dece. Treba minimum godinu dana ranije krenuti, ako ne i dve, kako bismo u pionirskom uzrastu imali kvalitetne rezultate, posebno sada kada počinju i prvenstva Evrope za uzrast do 17 godina.

 

 

Da li će Ognjen Bulić, sa Bojanom Mihajlovićem i Milošem Ignjatovićem, saradnicima iz stručnog štaba muške pionirske reprezentacije Srbije, ostvariti cilj i plasirati se na prvo prvenstvo Evrope znaćemo već u subotu uveče.