>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Dobar rad u klubovima podiže nivo odbojke u Srbiji – novi projekti OSS za budućnost

ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE

Odbojkaški savez Srbije je u ovoj godini pokrenuo projekte, koji bi u budućnosti trebalo da doprinesu prosperitetu odbojke. Pandemija virusa Kovid 19 nanela je štetu na globalnom nivou, ali i usporila rad odbojkaških klubova širom planete.

 

 

 

Odbojkaški savez Srbije je raspisao konkurs za organizaciju besplatnih škola odbojke u okviru projekta „Odbojka zove – moj prvi smeč“ za dečake uzrasta do 14 godina, uz podršku Regionalnih odbojkaških saveza, UOKPL, UOKRL, UOSS i UOTS.

U saradnji sa Regionalnim odbojkaškim savezima, Odbojkaškim savezom Republike Srpske i Udruženjem odbojkaških trenera Srbije, raspisan je Konkurs za dodelu stipendija za visokoškolski studijski program u trajanju od 3 godine za zvanje diplomirani sportski trener odbojke.

Odbojkaški savez Srbije i Odbojkaški savez Beograda pokrenuli su zajednički projekat promocije odbojke i pronalaženja talenata kroz treninge najperspektivnijih devojčica (2007 – 2010.) i dečaka (2006 – 2009.) iz beogradskih klubova.

Srbija ima maksimalan broj učesnika u CEV Evropskim kupovima prvi put od sezone 2010/2011. TENT iz Obrenovca i Vojvodina NS seme iz Novog Sada su počeli međunarodnu sezonu u Ligi šampiona, a nastaviće je u Kupu CEV zajedno sa odbojkašicama Uba i odbojkašima Mladog radnika iz Požarevca i Niša. U Kupu Izazivača nastupiće odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove i odbojkaši Partizan Sokera.

Svih sedam klubova imaju finansijsku podršku Odbojkaškog saveza Srbije, koju je obezbedila država Srbija. Učesnici Evropskih kupova imaju pokrivene sve troškove vezane za organizaciju utakmica na domaćem terenu, kao i troškove putovanja u inostranstvo.

Zahvaljujući predanom radu rukovodstva kluba, na čelu sa Dragoljubom Zbiljićem, predsednikom UO, Vojvodina NS seme je prošle godine igrala u Ligi šampiona i najavila da će narednih godina pokušati da postane stalni član evropske elite.

U specifičnim uslovima, bez prisustva gledalaca i uz posebne zdravstvene mere počelo je takmičenje u Banka Poštanska štedionica Superligi 2020/2021. Sedam klubova je pronašlo način da za svoje navijače, ali i sve ljubitelje odbojke, obezbedi mogućnost da gledaju utakmice u direktnim prenosima na FB stranicama i YouTube kanalima. U konkurenciji odbojkašica direktne prenose rade Ub, Železničar iz Lajkovca, TENT iz Obrenovca i Jedinstvo iz Stare Pazove, a u konkurenciji odbojkaša Vojvodina NS seme iz Novog Sada, Mladi radnik iz Požarevca i Radnički doo iz Kragujevca.

Kretanje rezultata (live score) na utakmicama 7. kola Banka Poštanska štedionica Superlige 2020/2021. u obe konkurencije i osmine finala 55. Kupa Srbije 2020/2021. u konkurenciji odbojkašica i 56. Kupa Srbije 2020/2021. u konkurenciji odbojkaša, u periodu od 19. do 25. oktobra pregledalo je 101 670 posetilaca.

Ovim pozitivnim primerima treba dodati i angažovanje rukovodstva OK Novi Pazar, koje uspelo da izmiri sva dugovanja. Najtrofejniji klub u Novom Pazaru je sanirao probleme izazvane neizvršavanjem obaveza u redovnom roku i najavio da će u narednom periodu nastojati da sačuva finansijsku stabilnost.