>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Predlog buduće saradnje između Odbojkaškog saveza Srbije i Odbojkaškog saveza Republike Srpske

ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE – ODBOJKAŠKI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE

Čelnici Odbojkaškog saveza Srbije i Odbojkaškog saveza Republike Srpske razgovarali su o dosadašnjoj saradnji, kao i o pravcima i planovima buduće saradnje.

 

 

 

 

Dogovorom dva Saveza nastaviće se testiranje najmlađih odbojkašica i odbojkaša u Republici Srpskoj, kao i edukacija najmlađih u okviru projekta “Moj prvi smeč” Odbojkaškog saveza Srbije.

Predviđeno je učešće trenera iz OSRS na seminarima za trenere u organizaciji OSS, kao i učešće stručnjaka iz OSS na seminarima za trenere i sudije, koje organizuje OSRS.

Programom saradnje najavljeno je stažiranje trenera iz OSRS na svim reprezentativnim akcijama OSS, kao i podrška OSS plaćanjem školarine za 2 (dva) trenera iz OSRS na Sportskoj akademiji u Beogradu.

OSS i OSRS su dogovorili zajedničku organizaciju priprema seniorskih reprezentacija Srbije u Republici Srpskoj, zajedničku organizaciju prijateljskih utakmica reprezentacija Srbije u Republici Srpskoj, kao i zajedničku organizaciju odbojkaških kampova u Republici Srpskoj i Srbiji.

Dva Saveza su najavila uspostavljanje bliže saradnje odbojkaših klubova iz Srbije i Republike Srpske u skaldu sa obostranim interesima (potpisivanje protokola o saradnji i bratimljenju).

Sve aktivnosti i promocije Odbojkaškog saveza Srbije i Odbojkaškog saveza Republike Srpske sprovodiće se u skladu sa pravilima i propozicijama Svetske odbojkaške federacije (FIVB) i Evropske odbojkaške konfederacije (CEV).

 

 

Saradnja OSS i OSRS počela je organizacionom i stručnom podrškom formiranja OSRS 1993. godine i traje neprekidno do sada sa raznim vidovima saradnje.

Od osnivanja OSRS, seminari trenera i sudija se organizuju uz učešće trenera i sudija iz Srbije.

Zajednička saradnja se ogleda i u organizaciji 27 odbojkaških kampova OSRS, u kojima su učestovovale devojčice i dečaci iz Srbije, a angažovani su bili i provereni stručnjaci, treneri iz OSS.

U reprezentativnim selekcijama OSS nastupaju igračice i igrači koji su prve odbojkaške korake napravili u Odbojkaškom savezu Republike Srpske.

Povodom obeležavanja 5 godina od osnivanja OSRS, u Modriči je, u prisustvu 2500 gledalaca, u martu 1998, odigrana utakmica između seniorske reprezentacije Republike Srpske i selekcije Superlige Srbije.

U okviru saradnje odigrane su i dve utakmice 1999, u Višegradu i Zvorniku. Sastale su se reprezentacija Republike Srpske i selekcija odbojkašica i odbojkaša iz OSRS, koji su tada igrali za klubove u Srbiji, a prihod je bio namenjen muškoj seniorskoj reprezentaciji Srbije u jednom teškom istorijskom trenutku.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije je, u okviru priprema za SP 2018. u Japanu, gde je osvojila zlatnu medalju, u prepunoj dvorani Borik u Banjaluci oidgrala prijateljsku utakmicu protiv Bugarske.

Seniorske reprezentacije Srbije se već tradicionalno za velika takmičenja pripremaju na Palama, uz organizaciono – tehničku podršku OSRS.

Tokom protekle dve godine usepšno su obavljena testiranja najmlađih odbojkašica i odbojkaša iz OSRS, uz maksimalno angažovanje i podršku trenera i stručnjaka iz OSS po posebnom planu i programu. Testirane su 264 odbojkašice i odbojkaša u 7 gradova Republike Srpske (Bijeljina, Modriča, Banjaluka, Trebinje, Gacko, Sokolac, Višegrad).

Povodom proslave 100 godina prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu odigran je turnir u odbojci, košarci i rukometu, u kadetskoj konkurenciji na kome su igrale selekcije Bačke, Banata, Srema i Republike Srpske. Na turniru u Novom sadu su nastupile ženska i muška kadetska reprezentacija Republike Srpske.

Uspešna je i saradnja klubova iz dva Saveza, a trenutno se radi na većem međusobnom povezivanju ekipa iz Republike Srpske i Srbije.

Tokom prekida sportskih takmičenja u 2020, zbog pandemije virusa korona, OSS je organizovao “on-line” predavanja za trenere, koja su mogli da prate treneri iz OSRS, a zatim je kontinuirana edukacija 50 trenera iz Republike Srpske nastavljena na zatvorenoj FB grupi “Forum odbojkaških trenera Srbije”.

OSS i OSRS su dobitnici visokih priznanja 2017. i 2019. “za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Rpeublike Srbije u oblasti sporta, prilikom izbora najboljih sportista Republike Srpske.

Sastavni deo ove saradnje su i izuzetni odnosi sa Savezom za školski sport Srbije, koji je donirao kompletnu opremu za sportove sa loptom za osnovne škole u Republici Srpskoj.