>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Kompaniji „Wiener Stadtische osiguranje” prestižna nagrada “Ginter Gejer” za društvenu odgovornost

„SPORTSKI ČAS – ISPRAVI SE !“

 

U konkurenciji oko 50 kompanija iz 25 zemalja, kompanija Wiener Stadtische osiguranje a.d.o. Beograd je osvojila drugo mesto na globalnom takmičenju za nagradu „Ginter Gejer“ – nagradu za društvenu odgovornost. Ova nagrada se dodeljuje na globalnom nivou u okviru Vienna Insurance Group.

 

 

 

 

Jedan od ključnih projekata kompanije WSO koji se našao među nagrađenima je „Sportski čas – Ispravi se!“. Reč je o sportsko – rekreativnim radionicama koje kompanija WSO sprovodi od 2011. godine u osnovnim školama širom Srbije, u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta. Podstaknuta rezultatima istraživanja, po kojima oko 60 odsto školske dece ima deformitet kične zbog lošeg držanja i dugog sedenja ispred kompjutera, Kompanija je pokrenula akciju promovisanja odbojke kao najzdravijeg dvoranskog sporta za pravilnu kičmu. Do sada je akcija održana u 29 gradova širom Srbije, a da je imala uspeha pokazuje činjenica da se interesovanje za odbojku posle svakog „Sportskog časa“ poveća za oko 15 odsto.

Među projektima koji su zaslužni za ovu nagradu, pored projekta „Sportski čas – Ispravi se!“, našla se i akcija „100 hrastova za 10 godina“, kao i saradnja sa Kolom srpskih sestara, Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka NURDOR i Domom za decu bez roditeljskog staranja „Drinka Pavlović“ u Beogradu. Nagrada u iznosu od 30.000 evra biće utrošena u društveno odgovorne aktivnosti u narednom periodu.

U sve društveno odgovorne aktivnosti kompanije WSO uključuju se volonteri, koji su naročito značajnu ulogu odigrali tokom poplava u maju 2014. godine: gotovo 200 volontera učestvovalo je u akciji „Wiener uz Srbiju“ organizujući pomoć za više od 600 porodica, a u okviru projekta vrednog oko 105.000 evra renovirano je i 15 kuća u Obrenovcu.

Nagradu „Ginter Gejer“ za društvenu odgovornost ustanovila je Asocijacija Wiener Stadtische, glavni akcionar VIG-a 2011. godine, i od tada se dodeljuje svake godine, sa ciljem da se kompanije – članice Grupe, uključe i stalno podsećaju na odgovornost prema svom okruženju i zajednici u kojoj žive i posluju.

„Sportski čas – Ispravi se !“ je sportsko – edukativni čas u okviru Projekta Kompanije Wiener Stadtische osiguranje, Odbojkaškog saveza Srbije, Udruženja odbojkaških klubova Prvih liga, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, čiji je cilj informisanje dece o deformitetima kičme i značaju sporta za psiho – fizički razvoj, kao i podizanje svesti o problemu, edukacija i usmeravanje dece na bavljenje sportom.

Tokom tri sezone, od 2011, kada je počeo projekat Sportski čas – Ispravi se !“, edukativnoj nastavi je prisustvovalo više od 5000 učenica i učenika iz 29 gradova u Srbiji.

Tokom prve sezone, 2011/2012, „Sportski čas – Ispravi se !“ održan je u 14 gradova: Beogradu, Subotici, Kraljevu, Požarevcu, Kleku, Užicu, Kragujevcu, Smederevu, Lajkovcu, Pančevu, Nišu, Vranju, Ljigu i Novom Sadu.

U okviru druge sezone, 2012/2013, edukativni „Sportski čas – Ispravi se !“ održan je u 10 gradova: Somboru, Leskovcu, Inđiji, Jagodini, Kruševcu, Loznici, Požegi, Vršcu, Novom Pazaru i Beogradu.

U sezoni 2013/2014 „Sportski čas – Ispravi se !“ održan je u 5 gradova: Bačkoj Topoli, Rumi, Valjevu, Čačku i Zemunu.

Prvi ovogodišnji, odnosno ukupno jubilarni, 30. „Sportski čas – Ispravi se !“ održan je u Sremskoj Mitrovici.