>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Subotica proslavlja 65 godina odbojkaškog kluba Spartak

ŽOK SPARTAK SUBOTICA



ŽOK Spartak je danas u hotelu Glorija u Subotici priredio prijem, kojim je počelo obeležavanje 65 godina od osnivanja, kojem su prisustvovali Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice i Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, Aleksandar Boričić, predsednik OSS i Tomislav Karadžić, predsednik FSS.






- Svi zajedno činimo jedan dugovečan klub, i mnogo je ljudi koji su utkali svoj rad u Spartak. Od naših kapitena, Štefanije Milošev, do sadašnjeg Tatjane Bokan, proveli smo više generacija. – istakao je Josip Marković, predsednik Skupštine Spartaka.

Zoran Olajić, direktor Spartaka, upoznao je goste sa rezultatima u 2009. godini. Osvojeno je četvrto mesto u Wiener Stadtische Super Ligi, ostvaren je plasman u finale Kupa Srbije, a Spartak se i danas takmiči na tri fronta. Blago koje se neguje u Spartaku su igračice, a čak pet odbojkašica je igralo značajne uloge u nacionalnim selekcijama, u kojima je radio i trener Saša Nedeljković. Godina je završena brojnim nagradama, ŽOK Spartak je najbolji subotički kolektiv, a Sara Klisura najbolja juniorka. Dobile su odbojkašice Spartaka i medalju Lajoša Vermeša, kao najbolji klub, Sara Klisura je najbolja u pojedinačnom izboru, a ista igračica je proglašena za najperspektivniju u Srbiji. Među nagradama su i priznanja za najbolji ženski kolektiv u Vojvodini.

Odbojkašice Spartaka su pozdravili Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice i Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam. Obojica su naglasili veliki uspeh i dobar rad koji se neguje u Spartaku, kao i da je kroz uspehe odbojkašica Spartaka obavljena i sjajna promocija grada.
Prijemu su prisustvovali i Aleksandar Boričić, predsednik OSS i Tomislav Karadžić, predsednik FSS.

- Subotica je bila važan centar u nekadašnjoj Jugoslaviji, a potom se neprimetno udaljila. Sada je došlo vreme da se Subotica vrati na velika vrata, a to se odvija na najbolji način. Izuzetno mi godi podatak da je u školama u Srbiji odbojka na prvom mestu po popularnosti – naglasio je Boričić, a potom uručio Saši Vučiniću, gradonačelniku Subotice specijalnu plaketu Odbojkaškog saveza Srbije.


-
Stara je izreka da prva ljubav zaborava nema, a tako je i u mom slučaju. Upravo sam sedamdesetih godina počeo sa sportskim radom u tada zajedničkom odbojkaškom klubu. Fudbalski i odbojkaški savez mogu ruku pod ruku da nastave uspešan rad. – rekao je Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije.


Kao što je bilo lepo videti trenutni ponos Spartaka, veliku vrednost skupu su dali kapiteni nekadašnjih generacija, živi svedoci sjajne sportske istorije. Iako neke nisu bile prisutne, valjalo je pozdraviti sve ono što su za Spartak učinile Štefanija Milošev, Marica Pualić, Smiljka Bogosavljev Papeš, Lidija Tot Štavljanin, Snežana Kecman, Branislava Radulović Čavić, Marija Mikić, Sonja Klisura, Tanja Svirčev, Ljilja Katančić, pa konačno i Tanja Bokan.
Sećajući se nekadašnjih vremena, Štefanija Milošev, prvi kapiten Spartaka, ali i reprezentacije Jugoslavije, sa setom je ispričala:

- Velika je razlika u odnosu na nekadašnje vreme, da ne govorim o uslovima u kojima se nekada radilo. Sećam se da smo se prevozili teretnim vagonima. Na prvu Balkanijadu smo išli u Bukurešt teretnim vagonom koji je ispod imao slamu. No, ljubav je bila ta koja nas je inspirisala. Ljubav je sada ostala ista, a devojkama Spartaka dugujem zahvalnost što daju sve od sebe da odbojka u Subotici i dalje napreduje.

Bila je ovo odlična najava godine u kojoj ženski odbojkaški klub Spartak slavi 65 godina postojanja, a taj jubilej će biti svečano obeležen na kraju sezone.


Aleksandar Boričić, predsednik OSS, podsetio je više puta značaj razvoja odbojke u manjim centrima.

- Odbojkaškom savezu Srbije je izuzetno važno da smo se vratili na pravi način u Suboticu, koja je stvarno bila sastavni deo Odbojkaškog saveza Juoslavije i bila jako aktivna. To je moglo da se desi zahvaljujući pre svega ljudima iz Subotice, koji su stvorili odlične uslove. Dobili smo sve pohvale Evropske odbojkaške konfederacije za organizaciju takmičenja u Subotici. Ima tu, naravno, i još nekih problema koje sam spominjao i ranije. Subotici nedostaje jedna nova sportstka dvorana, a ubeđen sam da svojim rezultatima sportisti nju i zaslužuju. Znam da Gradska vlada daje veliku podršku sportu i verujem da će doći bolja vremena, pa će se u Subotici održavati i mnogo veće manifestacije. Prošla godina je bila specifična za OSS, bila je rekordna po organizaciji velikih takmičenja. Ove godine je malo manje nadmetanja, a ako bude prostora, predložićemo da Subotica možda ponovo jedan vikend bude domaćin Evrolige za seniorke. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju. Imamo ove godine i juniorke u Zrenjaninu i Nišu, dajemo prostor drugim sredinama, možda uključimo Jagodinu, Kladovo, Kraljevo. Ne želimo da odbjka bude zatvorena u dva – tri grada, ali su neophodni uslovi da se to sprovede. Izuzetno smo zadovoljni što u svim gradovima imamo dobru posetu. Ono što je možda i najvažnije je da investiramo u škole. Uvezli smo već 25 000 lopti za osnovne škole, a stigao je kontingent od 15 000 novih lopti. Reč je o akciji koju sprovode Odbojkaški savez Srbije, Kompanija VIP mobajl, generalni sponzor OSS i Mikasa, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete. Od februara krećemo ponovo sa tom akcijom, da obiđemo sve škole u Srbiji i da svaka dobije nešto od Odbojkaškog saveza, pre svega lopte. Sve uloženo se vrati. Neko će možda biti igrač, neko svetski majstor, neko novinar, sudija, a možda i ministar. Neka oni jednom podrže odbojku u budućnosti. – objasnio je Boričić.

Osvrnuo se na kraju Boričić i na rezultate srpskih klubova na međunarodnim takmičenjima.

- Svaka pobeda bilo koje ekipe iz Srbije u kupovima Evrope je značajna. Većina klubova protiv kojih se takmičimo su sa daleko većim budžetima i teško je suprotstaviti se takvim ekipama. Uglavnom se oslanjamo na naše mlade snage. Nije možda moguće dosegnuti klupski evropski trofej, ali iz generacije u generaciju proizvodimo mlade koji to vraćaju kroz nacionalne selekcije. Za malu zemlju poput Srbije, rezultati koje ostvarujemo su velika stvar. – zaključio je predsednik OSS.