>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Razgovor sa Vladimirom Grbićem na četiri strane u magazinu FIVB „Svet odbojke“

FIVB – VOLLEYWORLD (SVET ODBOJKE)

 

U najnovijem broju magazina FIVB „Volleyworld“ („Svet odbojke“), šestom u 2012, objavljena je priča o Vladimiru Grbiću, potpredsedniku OSS, članu Komisije za razvoj odbojke FIVB i odbojkaške „Kuće slavnih“, na četiri strane (32 – 35), koju možete preuzeti na adresi: http://www.fivb.org U nastavku prenosimo originalni tekst:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Razgovor sa Vladimirom Grbićem”

 

Srpska odbojkaška legenda Vladimir Grbić govori za „Svet odbojke“ o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

Zajedno sa bratom Nikolom, Vladimir Grbić je osvojio olimpijsku bronzu 1996, a zatim i zlato 2000. godine, kao i srebro na Svetskom prvenstvu 1998. i zlato na Evropskom prvenstvu 2001. Nakon toga je nastavio da predstavlja svoju domovinu, Srbiju, pre nego što je završio igračku karijeru 2009.

 

„SVET ODBOJKE“: Svetski Gran pri će se proširiti na 20 reprezentacija, a Svetska liga na 18. Šta vi mislite o tome, i koje je vaše mišljenje o uvođenju novih takmičenja poput Šampionata za igrače mlađe od 23 godine?

 

VLADIMIR GRBIĆ: Otvaranje novih mogućnosti je od suštinskog značaja za razvoj našeg sporta. To znači da reprezentacije koje ranije nisu imale priliku da se takmiče u Svetskom Gran priju ili Svetskoj ligi sada mogu učestvovati u dva veoma važna takmičenja. Što se tiče Prvenstava za mlađe od 23 godine, time se uspostavlja jedan veoma važan most između juniorskih i seniorskih nivoa takmičenja. Više takmičenja znači i više učesnika, a samim tim i više prilika za igrače i trenere da pokažu svoje mogućnosti. To je zaista važno. Takođe, ne treba zaboraviti da je to veoma korisno i sa marketinške tačke gledišta, ali i za društveni integritet sporta.

 

„SVET ODBOJKE“: Šta je za vas predstavljalo vrhunac odbojke u 2012?

 

VLADIMIR GRBIĆ: Kada ste deo olimpijske porodice, kada ste vaspitani u olimpijskom duhu, onda su za vas Olimpijske igre uvek jedan poseban događaj. Odbojka je bila veoma zapažena na Olimpijskim igrama, i pružila nam je zadovoljstvo gledanja vrlo interesantnih finala. Takvi pozitivni primeri vam daju energiju i snagu da činite još više.

 

„SVET ODBOJKE“: Šta mislite o igri Dmitrija Muserskog u finalu protiv Brazila?

 

VLADIMIR GRBIĆ: On je pokazao svoje umeće, a ujedno, on je i svedok kvaliteta njegovog trenera Alekna, koji ga je znalački pomerio na drugu poziciju tokom finalne utakmice. Morao je da bude psihički veoma jak za vreme tog meča, ali i da pokaže svoju „sportsku inteligenciju“. U svakom slučaju, on je prepoznao kvalitet i doprinos koji bi se mogao ostvariti promenom njegove uloge na terenu. Nije rekao: „Ja sam bloker, ne želim da igram korektora“. On je shvatio da je potreban svom timu na poziciji korektora i to je prihvatio na najbolji način.

 

„SVET ODBOJKE“:  Šta mislite o igrama Srbije na Olimpijskom turniru?

 

VLADIMIR GRBIĆ: Samo kvalifikovanje na Olimpijske igre veliki je uspeh. Imali smo mnogo problema, posebno sa ženskom ekipom, imajući u vidu da 8 od 14 igračica koje su osvojile Evropski šampionat nije bilo u stanju da igra. To je praktično bio novi tim. Muška ekipa je takođe ostala bez nekoliko igrača, pre svih kapitena, i bila je opterećena povredama. Nisu uspeli da prođu u drugu fazu takmičenja, ali ja sam veoma zadovoljan onim što su postigli jer su pokazali predanost i požrtvovanje. U sportu rezultati dođu i prođu, ali uvek morate biti u potpunosti predani i dati sve od sebe.

 

„SVET ODBOJKE“: Kako vidite mušku i žensku reprezentaciju Srbije u narednim godinama?

 

VLADIMIR GRBIĆ: U svojoj karijeri sam naučio da idem korak po korak. Moramo da ostanemo posvećeni radu. U procesu smo izgrađivanja jedne solidne baze, konsolidovanja trenerske struke i daljeg razvoja odbojke na pesku, „ulične odbojke“, kao i, naravno, dvoranske odbojke, uz različite društvene akcije i inicijative. Sledeće godine, na primer, ostvarićemo projekat „ulične odbojke“ u 50 gradova u Srbiji.

 

„SVET ODBOJKE“:  Šta vas je, uopšte, privuklo odbojci?

 

VLADIMIR GRBIĆ: Bavio sam se raznim sportovima, ali odbojka me privukla svojom kompleksnošću, gotovo filigranskom prirodom i lepotom, ali i činjenicom da pojedinac teško može učiniti nešto sâm budući da se sve postiže uz pomoć tima.

 

„SVET ODBOJKE“: Koji je vaš trenutni angažman u odbojci?

 

VLADIMIR GRBIĆ: Moj prvenstveni zadatak trenutno jeste razvoj odbojke na pesku. Učestvujem u školi odbojke na pesku. Pre dve godine imali smo oko 1000 dece, prošle godine preko 2000, a ove godine će se taj broj sigurno povećati. Posvetio sam se proširenju naše igračke baze i usmeravanju odbojkaša u njihovom budućem razvoju. Takođe, ja sam i ambasador Evroazije za Specijalnu olimpijadu, što smatram veoma važnom ulogom. Konačno, studiram i fizičku kulturu i sport na Beogradskom univerzitetu.

 

Uz tekst, objavljene su i fotografije Vladimira Grbića sa ocem Milošem i bratom Nikolom, kao i fotografije sa Olimpijskih igara iz Sidneja.