>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Predložen sistem kvalifikacija za OI 2016. – Svetski Kup u avgustu i septembru 2015.

FIVB – TAKMIČARSKA KOMISIJA

 

U sedištu FIVB u Lozani danas je završen dvodnevni sastanak Takmičarske komisije FIVB, kojim je predsedavao Aleksandar Boričić, predsednik OSS i potpredsednik FIVB i predsednik Takmičarske komisije FIVB. Slobodan Milošević, generalni sekretar OSS, član je Takmičarske komisije FIVB kao tehnički ekspert. Sastanku je prisustvovao dr Ari Da Silva Grasa Filjo, predsednik FIVB. Na sastanku je predložen sistem kvalifikacija za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru, promena termina i broja učesnika na Svetskom Kupu 2015, prvom kvalifikacionom turniru za OI 2016, kao i broj učesnika i sistem kvalifikovanja za premijerna Svetska prvenstva za igračice i igrače do 23 godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na XXXI Olimpijskim igrama 2016. U Rio de Žaneriu, u Brazilu igraće po 12 reprezentacija u obe konkurencije. Pored organizatora, Brazila, plasman će izboriti po dve (2) reprezentacije sa XII Svetskog Kupa 2015. u konkurenciji odbojkašica i XIII Svetskog Kupa 2015. u konkurenciji odbojkaša, zatim po jedna selekcija, ukupno pet (5), iz svake Kontinentalne konfederacije (Prvak Kontitenta 2015. ili pobednik Kontinentalnog turnira kvlafikacija, koji će se odigrati posle Svetskog Kupa 2015.), kao i četiri (4) reprezentacije, pobednici četiri turnira Interkontinentlanih kvalifikacija, koje će se odigrati 2016.

Takmičarska komisija će predložiti pojedinačne kriterijume za kvalifikacije Administrativnom Bordu FIVB, koji će doneti konačnu odluku naredne godine.

Takmičarska komisija FIVB je predložila da se naredni Svetski Kup 2015. u obe konkurencije odigra između 22. avgusta i 22. septembra. Takođe, predloženo je da na Svetskom Kupu igra 12 reprezentacija: organizator, Svetski prvak sa SP 2014, kao i po dve reprezentacije iz svake Konfederacije, preko Kontinentalnih turnira kvalifikacija ili dve najbolje plasirane selekcije za Kontinentalne ili FIVB rang liste od 01. januara 2015.

Na četiri turnira Interkontinentalnih kvalifikacija za OI 2016. igraće, pored domaćina, i po tri reprezentacije, koje će biti među prve dve selekcije iz svake Konfederacije, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre (ili na osnovu plasmana na Kontinentalnim prvenstvima 2015. Ili sa Kontinentalnih kvalifikacionih turnira), kao i dve reprezentacije najbolje plasirane na FIVB rang listi, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre, a ne mogu biti iz iste Konfederacije.

Takmičarska komisija FIVB je takođe potvrdila da će na premijernim Svetskim prvenstima za igračice i igrače do 23 godine igrati po 12 reprezentacija u obe konkurencije. Na Prvenstvima će igrati po dve reprezentacije sa svih Kontinenata, ukupno deset (10) na osnovu odluke svake Kontinentalne Konfederacije, zatim prvoplasirana selekcija sa seniorske FIVB rang liste i domaćin Prvenstva. Na Prvenstvima će igrati igračice i igrači rođeni posle 01. januara 1991.