>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Magazin FIVB na šest strana o uspesima srpske odbojke u 2011.

FIVB – VOLLEYWORLD

 

U najnovijem broju magazina FIVB „Volleyworld“, prvom ovogodišnjem, objavljena je priča o uspesima odbojkaških reprezentacija Srbije u 2011. godini na šest strana (12. – 17), koji možete preuzeti na adresi: http://www.fivb.org/EN/ePublications/Volleyworld/. Autor teksta je Sanja Grčić, novinar odbojkaške rubrike „Sportskog žurnala“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nastavku prenosimo originalni tekst Sanje Grčić:

 

REPREZENTACIJE SRBIJE U TAKMIČARSKOJ 2011. NA DVADESET TAKMIČENJA OSVOJILE PETNAEST MEDALJA

 

Potvrda kvaliteta srpske odbojke – Evropa i Svet se klanjaju Srbiji

 

Ukucate li se reč Srbija na Internet pretraživaču otvoriće se barem 57 miliona stranica sa informacijama o državi sa jugoistoka Evrope. Biće tamo mnogo priča o njenoj teškoj istoriji, periodima koje su obeležili građanski ratovi. Ali, mnogo više je onih koje Srbiju predstavljaju kao zemlju izvanrednih prirodnih lepota, gostoljubivih i prijatnih ljudi, a svi oni obožavaju sport.

Sport je zaista jedna od važnih odrednica srpskog naroda. Srbi doživljavaju svoje sportiste kao heroje. Kako inače drugačije tumačiti emocije sa kojima prate sportska takmičenja, kada ulice gradova postanu puste u vreme odigravanja važnih mečeva, kada šampione po povratku u domovinu dočekuje armija navijača.

Prošle godine odbojkaši su osvojili srca svih ljubitelja sporta u Srbiji, na prvom mestu odličnim rezultatima, ali još više kvalitetom igara i posvećenošću prema dresu s državnim grbom.

Srpske odbojkaške reprezentacije su u 2011. učestvovale na dvadeset zvaničnih takmičenja i osvojile petnaest medalja, deset zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane! Brojke za anale!

Najava berićetne godine bili su uspesi mlađih selekcija kojima se, u slučaju srpske Odbojkaške federacije, pridaje veliki značaj. Rezultate, a pre svega trud najmlađih reprezentativaca i njihovih trenera niko ne uzima zdravo za gotovo. Najviše iz razloga što postoji svest o tome koliko su predani izvršavanju svojih obaveza i nameri da svoju zemlju predstave u najlepšem svetlu.  

Srpske kadetkinje su u 2011. godini osvojile bronzane medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu, srebrnu medalju na Olimpijskom festivalu mladih – EYOF 2011. i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu. Kadeti Srbije su osvojili zlatne medalje na Svetskom prvenstvu (jedina zemlja pored Brazila, koja je odbranila titulu), Evropskom prvenstvu i Balkanskom prvenstvu. Juniorke su takođe potvrdile dominaciju u regionu i osvojile najsjajnije odličje na Balkanskom prvenstvu. Srpski juniori su osvojili bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu i zlatnu medalju na Šampionatu Balkana.

Ako su proleće i leto bili u znaku mlađih reprezentativnih selekcija, zlatne tonove jeseni dali su seniorski timovi. Odbojkaši predvođeni maestralnim kapitenom Ivanom Miljkovićem, odnosno odbojkašice čiji je lider bila kapiten Jelena Nikolić, popeli su se na krov Evrope. Srbija je osvajanjem Starog kontinenta s muškom i ženskom seniorskom ekipom postala tek treća zemlja koja je to uspela. Pre dve decenije to je učinio veliki Sovjetski savez, a Čehoslovačka pre više od pedeset godina.

Imali su seniorke i seniori prave probe uoči Evropskih šampionata. Dame su do takmičenja u Beogradu osvojile Evropsku ligu, bio je to treći put da se penju na najviši stepenik pobedničkog postolja. U debitantskom nastupu u Svetskom Gran priju Srpkinje su očarale planetu i osvojile bronzanu medalju u izuzetno jakoj konkurenciji.

Seniori su sa manje uspeha odigrali 22. izdanje Svetske lige, a pobednički mozaik počeo je da se slaže nakon trijumfa na Predolimpijskom turniru u Londonu. Usledili su potom dani velike radosti u prestonici Austrije. U Beču je Ivan Miljković oko vrata drugi put stavio medalju namenjenu evropskom šampionu, a preostalih trinaest momaka i članovi stručnog štaba prvi put su osetili slast pobede na kontinentalnom turniru. Miljković je bio član zlatne družine koja je 2001. godine srpskoj odbojci donela prvo zlato sa šampionata Starog kontinenta. Deceniju nakon velikog uspeha u češkoj Ostravi, popularni Ivan Grozni je ponovo proglašen za MVP takmičenja.

Poslednji dani septembra i početak oktobra bili su sjajni za boravak u Beogradu. Prvacima Evrope je priređen veličanstven doček, stanovnici srpske prestonice, ali i gradova širom zemlje, došli su da se poklone novim vladarima.

Međutim, euforija se nije stišavala, naprotiv dobijala je na intenzitetu. Ponesene uspehom kolega, seniorke su, iz utakmice u utakmicu, oduševljavale naciju pobedama na Evropskom prvenstvu koje su zajedno organizovali Srbija i Italija. Završnica je odigrana u Beogradu, u dvorani Pionir, koja je potvrdila status kultnog mesta kada je srpski sport u pitanju. Na krilima navijača, naročito u polufinalnoj i finalnoj utakmici, izabranice trenera Zorana Terzića, izvlačile su iz sebe poslednje atome snage. U takvoj atmosferi Srpkinje zaista nisu mogle da izgube. Konfete, suze i pesma začinili su sjajnu odbojkašku godinu u zemlji evropskih šampiona.

Jeleni Nikolić mnogo je značilo osvajanje zlatne medalje u njenom rodnom gradu. 

 

- Protekla godina je definitivno bila godina odbojke, mislim da će se teško ponoviti ovakvi uspesi, muških i ženskih ekipa. Istina je da smo se poslednjih pet godina spremale za Evropsko prvenstvo u Srbiji, to je bilo izuzetno teško takmičenje, psihički, ali i fizički. Samo dve sedmice ranije smo učestvovale na Gran priju i osvojile medalju.

Najiskusnija reprezentativka ima posebno zapažanje o reprezentativcima Srbije:

 

- Svakom sportisti je čast da igra za svoju zemlju, ali mislim da Srbi imaju nešto više u sebi. To je neka posebna karakterna crta, ona nam daje prednost u odnosu na ostale ekipe. Samo tako se mogu objasniti uspesi naših odbojkaša.

Kapiten ženske reprezentacije smatra da će srpska odbojka dugo dominirati.

 

- Naša ženska selekcija može da napravi dve ekipe i bude među prve tri u Evropi. Imamo veoma talentovane mlade igračice. Generalno, naše devojke su zrelije od ostalih, primetila sam to u klubovima u zemljama u kojima sam igrala. Ključ je u činjenici da u Srbiji negujemo kulturu treninga. Zaista ćete retko kada čuti da se neko žalio na odnos srpskih igračica ili igrača prema radu, odnosno dovodio u pitanje njihovu profesionalnost. U Srbiji se od malena vodi računa o tim stvarima, naši treneri su tehnički sjajno obučeni, ono sto se nauči u prvim danima, ostaje do kraja karijere. Ako se na sve navedeno doda i genetika, nije čudo što tako mala zemlja ima toliko vrhunskih sportista.

 

Igor Kolaković je na kormilu muške seniorske reprezentacije Srbije od 2006. godine. Sa njim je jedna od najuspešnijih evropskih i svetskih ekipa nastavila niz medalja.

Kolaković ima reputaciju skromnog, mirnog trenera koji ne gubi živce ni kada timu krene loše. Ima ogromno poverenje u igrače, ali od njih traži jednako veliku upornost i želju za pobedama.

 

- Osvajanje evropskih šampionata je bio dobar trenutak naših reprezentacija, kockice su se poklopile u određenom periodu. Ostvarili smo zaista sjajne rezultate a oni su potvrda kontinuiteta boravka srpskih reprezentacija u evropskom i svetskom vrhu. Za uspeh je potrebno mnogo stvari, a opet nema nikakvih garancija. Mi smo bili spremni na velika odricanja, entuzijazam, imali ogromne ambicije. To je u ovom trenutku bilo dovoljno za osvajanje zlata. U određenom periodu, na određenom mestu, treba biti bolji od ostalih. To se nama desilo – ovako je Igor Kolaković objasnio uspehe.

 

Kolaković smatra da će 2012. godina biti u znaku Olimpijskih igara. Obe srpske reprezentacije su propustile prve prilike da izbore učešće na turniru u Londonu. Na Svetskom kupu u Japanu seniorke su zauzele sedmo, a seniori osmo mesto.

 

- Zaista bi bio vanserijski rezultat kada bi se muška i ženska reprezentacija plasirale na Olimpijske igre. Ipak do njegovog ostvarenja potrebno je da se poklopi mnogo stvari. Radićemo u tom smeru, optimisti smo, iako smo svesni da nas čeka pakao – kaže Kolaković.

 

Zaista, u 2012. godini sve misli i dela biće upućeni na London. Plasman na Olimpijske igre bio bi potvrda kontinuiteta učešća srpskih odbojakša na velikim takmičenjima, ali i potvrda kvalitetnog rada Odbojkaškog saveza Srbije na čijem čelu je već dvadeset godina Aleksandar Boričić. U njegovih pet predsedničkih mandata srpska odbojka je doživela renesansu.

Jednom prilikom, zabeleženo je to 1995. godine, Boričić je izjavio da je želja rukovodstva odbojkaškog sporta da se za utakmice traži karta više. Možda su njegove reči tada delovale nestvarno, danas jesu realnost. Bio je vizionar. U protekle dve decenije odbojka je u Srbiji beležila konstantan rast na tri nivoa, širila je bazu, sticala sve više pristalica i beležila vrhunske rezultate.

 

Učinak za anale

 

Odbojkaške reprezentacije Srbije odigrale su u 2011. godini ukupno 205 utakmica, 172 zvanične i 33 prijateljske i ostvarile 153 pobede i 52 poraza.

Na zvaničnim takmičenjima selekcije Srbije su odigrale 172 utakmice, ostvarile 131 pobedu i 41 poraz, uz set količnik 438:222 i 76,16 odsto pobeda. Zanimljivo je da su reprezentacije Srbije odigrale na zvaničnim takmičenjima 660 setova, odnosno u 2011. godini ukupno 775 setova. Ukoliko se kao prosek uzme 20 minuta po setu, onda su reprezentacije Srbije u 2011. godine igrale ukupno 15 500 minuta, odnosno 258,33 časa.

Odbojkaške reprezentacije Srbije odigrale su 32 zvanične utakmice i 20 prijateljskih u 11 gradova u Srbiji (zvanične: Zrenjanin, Ivanjica, Kladovo, Novi Sad, Subotica, Beograd; prijateljske: Arilje, Kraljevo, Ivanjica, Ljig, Stara Pazova, Beograd, Kladovo, Požarevac).

U Srbiji je ove godine odigrano 75 zvaničnih utakmica, kao i 20 prijateljskih utakmica.

 

Prvi među najboljima

 

Reprezentativke i reprezentativci Srbije osvojili su i 23 pojedinačne nagrade: 6 nagrada za najboljeg igrača (MVP), po 4 nagrade za najboljeg smečera i najboljeg blokera, po 3 nagrade za najboljeg poentera i najboljeg tehničara, 2 nagrade za najboljeg primača i 1 nagradu za najboljeg libera.

 

Pesak obećava

 

U beach – volley, reprezentativke i reprezentativci Srbije osvojili su na četiri Balkanska prvenstva u 2011. osam medalja, 2 zlatne, 3 srebrne i 3 bronzane. Novi Sad je u julu 2011. bio domaćin turnira Evropskog prvenstva u odbojci na pesku.

Srpski reprezentativci nisu stigli do završnice, međutim takmičenje je dobilo visoke ocene za organizaciju, a domaći takmičari zadatak da se u godinama koje dolaze približe rezultatima ostvarenim u dvoranskoj odbojci.