>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

65 godina od osnivanja Svetske odbojkaške federacije

FIVB

 

Danas se obeležava 65 godina od osnivanja Svetske odbojkaške federacije, FIVB, čiji je jedan od osnivača bio i Odbojkaški savez Jugoslavije. U Parizu je od 18. – 20. aprila 1947. održan I osnivački Kongres FIVB  u čijem radu su učestovovali predstavnici 14 zemalja: Belgije, Brazila, Čehoslovačke, Egipta, Francuske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Urugvaja, SAD i Jugoslavije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za prvog predsednika FIVB izabran je Pol Libo iz Francuske.

 

 

FIVB je danas najbrojnija sportska organizacija na Svetu sa 220 zemalja članica.

 

 

 

 

 

Aleksandar Boričić, predsednik OSS i potpredsednik FIVB, poslao je čestitku Đižong Veiju, predsedniku FIVB, povodom 65. rođendana Svetske odbojkaške federacije.

 

„Poštovani gospodine Vei,

 

Dozvolite da Vama i celokupnoj odbojkaškoj porodici uputim čestitke povodom 65-godišnjice Prvog Kongresa Međunarodne odbojkaške federacije, koji je održan u Parizu, od 18 – 20. aprila 1947. godine, kada je osnovana ova izvanredna organizacija u prisustvu 14 zemalja iz celog sveta.

U periodu od 65 godina od tog izuzetnog događaja, uradilo se mnogo toga kako bi se dalje unapredio i proširio ovaj neverovatan sport, a u to se uključilo još mnogo zemalja članica, kojih je sada 220.

Uz pomoć onih koji su imali viziju da doprinesu razvoju ovog našeg divnog sporta i njegove popularnosti, uspeli smo da izgradimo izvanredan ugled i poštovanje prema FIVB i samom sportu.

Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost za to što učestvujem u ovom čudesnom procesu koji je stvorio odbojku kakva je sada i koji će je učiniti još uzbudljivijom. Počastvovan sam što sam deo ovog sjajnog fenomena koji se zove ODBOJKA.“ – kaže se u pismu Aleksandra Boričića upućenom Đižong Veiju povodom 65 godina od osnivanja FIVB.