>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Priča o Nikoli i Urošu Kovačeviću u najprestižnijem odbojkaškom magazinu

FIVB – VOLLEYWORLD

 

U poslednjem broju magazina FIVB „Volleyworld“ objavljena je priča o braći Kovačević, Nikoli i Urošu, reprezentativcima Srbije. Braća Kovačević su prošle godine zajedno osvojili sedam medalja, Nikola je sa seniorskom reprezentacijom osvojio zlatne medalje na EP 2011. i na Predolimpijskom turniru u Londonu, kao i nagradu za najboljeg primača na EP 2011. Uroš je sa kadetskom reprezentacijom Srbije osvojio zlatne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu, bio najbolji igrač (MVP) na oba Prvenstva, a dobio je i nagrade za najboljeg poentera i najboljeg smečera na EP 2011. Uroš je sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Svestkom prvenstvu i zlatnu medalju na Halkbank Balkanskom prvenstvu 2011, kao i nagradu za najboljeg primača. Uroš Kovačević je sa seniorskom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na EP 2011. U nastavku, u celini prenosimo prevod teksta objavljenog u magazinu FIVB „Volleyworld“:

 

 

 

 

 

 

„Braća Kovačević – Stazom braće Grbić“

 

Odbojka ponekad može postati porodični posao, kao što je to mnogo puta bio slučaj kod dvojice najpopularnijih srpskih, a izvorno jugoslovenskih odbojkaških zvezda, Vladimira i Nikole Grbića. I premda je Vladimir završio igračku karijeru, ipak je ostao „u odbojci“, kao potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije, dok je Nikola otišao iz reprezentacije nakon Svetskog prvenstva 2010. u Italiji, ovo je tradicija koja se dalje nastavila zahvaljujući doprinosu braće Kovačević, Nikoli i Urošu.

 

Na Svetskom kupu FIVB u Japanu, kada je Srbija gubila od Poljske u Nagoji, Evropski prvaci iz 2011. godine, ipak su zasadili potencijalno značajno seme za budućnost, u trenutku kada su se na terenu nakratko našli Nikola i Uroš zajedno, pre nego što je „mali“, Uroš, zamenio brata Nikolu u završnici četvrtog seta.

Uroš Kovačević ima samo 18 godina, ali se ističe kao jedan od najperspektivnijih odbojkaša u Evropi, pošto što je dao ogroman doprinos uspesima srpske kadetske reprezentacije koja je okrunjena i kao evropski i svetski prvak prošle godine, a Kovačević mlađi bio proglašen za MVP u oba takmičenja. Za svoj uspeh, osvojio je nagradu Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg mladog sportistu godine.

Uroš je prvi put uvršten na spisak seniorske reprezentacije 2010. budući da se Srbija trudila da postupno podmladi svoju ekipu. Nikola, u međuvremenu, četiri centimetra niži i 12 kilograma lakši, ostvario je veoma dobar učinak na putu ka Evropskom zlatu u Beču u septembru, sa titulom najboljeg primača.

Iako su se ponovo našli zajedno, kada je reprezentacija započela pripreme za Svetsko prvenstvo, veći deo vremena je svako išao svojim putem. Uroš, inače levoruk, trenutno igra drugu sezonu u Sloveniji za odbojkaški klub ACH Volley Ljubljana, a Nikola je napustio Italiju kako bi se oprobao u ruskoj avanturi sa klubom pred kojim je budućnost, sa sedištem u Nižnjem Novgorodu.

Svetski kup FIVB je ispao prilično razočaranje za mušku seniorsku reprezentaciju Srbije, koja je na ovom takmičenju završila na osmom mestu. No, iako su šanse za imitiranje braće Grbić u predstavljanju svoje zemlje na Olimpijskim igrama smanjene neuspehom u Japanu, ne bi bilo nikakvo čudo videti braću Kovačević jednog dana zajedno na olimpijskom postolju.

Urošu Kovačeviću je samo 18 godina, ali se ističe kao jedan od najperspektivnijih odbojkaša u Evropi.

Ne bi bilo nikakvo iznenađenje videti jednog dana braću Kovačević zajedno na olimpijskom postolju.

Nikola Kovačević je ostvario veoma dobar učinak na putu do evropskog zlata u Beču u septembru, sa titulom najboljeg primača.