>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Srbija najuspešnija odbojkaška nacija na Svetu

FIVB SVETSKA PRVENSTVA 2010. – 2011.

 

Srbija je najuspešnija odbojkaška zemlja na Svetu, pošto je na šest SP odigranih 2010. (seniorska SP) i 2011. (kadetska i juniorska SP) osvojila četiri medalje, jednu zlatnu i tri bronzane. Takođe, Srbija je najuspešnija odbojkaška nacija na Svetu ukoliko se računaju samo kadetska i juniorska SP odigrana ove godine, pošto je na četiri Prvenstva osvojila tri medalje – jednu zlatnu i dve bronzane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U 2011. su odigrana četiri Svetska prvenstva u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji i Srbija je i tu najuspešnija sa tri osvojene medalje, jednom zlatnom i dve bronzane. Na drugom mestu je Kina sa jednom srebrnom i jednom bronzanom medaljom, a po jedno odličje su osvojili Brazil, Rusija, Italija, Argentina, Španija, Kuba i Turska.

Ukoliko se pogleda uspešnost na šest Svetskih prvenstava, četiri odigrana ove godine i dva seniorska odigrana prošle godine, ponovo je Srbija najuspešnija na Svetu sa četiri medalje na šest odigranih Prvenstava, jednom zlatnom i tri bronzane medalje. Na drugom mestu je Brazil sa tri medalje, a zatim slede Rusija, Kuba i Kina sa po dve medalje. Po jednu medalju su osvojile Španija, Turska, Japan, Argentina i Italija.