>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Održan Seminar za mlade novinare u Ankari – Predrag Milinković predavač

CEV – UEPS

 

Evropska odbojkaška konfederacija, CEV i Evropsko udruženje sportskih novinara, UEPS, zajednički su organizovali Seminar za mlade novinare, kao rezultat zajedničkog dogovora postignutog prošlog septembra u Beču. Seminar je održan u Ankari, u Turskoj, tokom turnira Evropskih kvalifikacija za OI 2012. u konkurenciji odbojkašica. Predavači su bili Lev Rosošik iz Rusije, potpredsednik UEPS i Predrag Milinković iz Srbije, novinar RTS i član Izvršnog odbora UEPS, „Novinar godine 2011.“ u Srbiji, u izboru Udruženja sportskih novinara Srbije. U radu Seminara je učestvovalo sedam novinara iz pet zemalja. Andre Mejer, predsednik CEV, svečano je otvorio Seminar.

 

 

 

 

 

 

- Primili smo 32 molbe za učešće na seminaru, ali smo izdvojili 15 mladih novinara. Na kvalifikacionom turniru odbojkašica za Olimpijske igre u Turskoj, prisutno ih je sedam, dok ćemo ostale pozvati na sledeći seminar. Potrebni su nam mladi novinari, sa novim idejama, spremni na izazove koje donosi budućnost. Veoma je važno da oni razumeju odbojku i odbojku na pesku. Zato su predavanja, koja su osmislile kolege iz UEPS-a, dobar korak i siguran sam da ćemo saradnju nastaviti – izjavio je Andre Mejer, predsednik CEV.

 

 

Lev Rosošik iz Rusije, koji će naredne godine proslaviti pet decenija rada u novinarstvu i Predrag Milinković, „Novinar godine 2011.“ u Srbiji u izboru Udruženja sportskih novinara Srbije, preneli su svoja iskustva sa najvećih odbojkaških takmičenja, govorili o razvoju medija i primeni novih tehnologija u novinarstvu. Takođe su angažovali nekoliko uglednih gostiju iz sveta odbojke. Prvog dana sa mladim novinarima razgovarala je Jelisaveta Tihčenko, nekadašnja reprezentativka Rusije, četvorostruka evropska prvakinja i dvostruka olimpijska vicešampionka u odbojci.

Veljko Bašić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, a sada selektor odbojkaša Turske pričao je o pravilima i suštini igre. Dosta zanimljivih podataka učesnici seminara mogli su da nauče iz izlaganja skauta Ferhata Akbaša, koji radi i kao asistent slavne Kineskinje Lang Ping, koja je u igračkoj karijeri osvojila zlato na SP 1982. i zlato na OI 1984.

 

 

Predavanjima su prisustvovali Danijel Vehner (Nemačka), Ana Milena (Poljska), Pavol Uhrin (Slovačka), Aleksandra Vladimirov (Rusija), Ulas Čan (Turska), Ilkur Četinbaš (Turska) i Jelda Karađoz (Turska). Kandidate je odabrala Evropska odbojkaška konfederacija (CEV), u saradanji sa Evropskim udruženjem sportskih novinara (UEPS).