>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

IN MEMORIAM - UROŠ RIBARIĆ

IN MEMORIAM

 

 

UROŠ RIBARIĆ

(24. 10. 1936. – 04. 09. 2016.)

 

Uroš Ribarić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac Jugoslavije i trener reprezentacije, preminuo je u nedelju u Zagrebu, posle kraće i teške bolesti, u 80. godini.

Uroš Ribarić je rođen u Derventi, u Bosni i Hercegovini, gde je pohađao osnovnu i srednju učiteljsku školu.

Odbojku je počeo da igra u Derventi, nastavio u OK Vojvodina, u Novom Sadu, gde je studirao i 1961. diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu.

Igrao je za OK Jedinstvo iz Stare Pazove, OK Maglić, OK Jugoslavija iz Beograda i OK Partizan, s njim osvaja Kup Jugoslavije 1963./1964.

Odigrao je 74 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije s kojom je postigao sljedeće rezultate:

Univerzitetske igre 1959. (Torino) – 6. mesto,
Svetsko prvenstvo 1962. (Moskva) – 8. mesto,
Mediteranske igre 1963. (Napulj) – 1. mesto, zlatna medalja, Evropsko prvenstvo 1963. (Bukurešt) – 7. mesto, Svetski kup 1965. (Lođ) – 8. mesto.

1965. godine u Beogradu je završio Višu trenersku školu za trenera odbojke. Iste godine prelazi kao trener i igrač u OK Željezničar iz Osijeka i radi u svojoj struci kao poljoprivredni inspektor Grada Osijeka.

1967. godine u Beogradu je završio školu za Višeg organizatora rekreacije.

1967. odlazi u francuski Monpelje na specijalizaciju kao stipendista Ministarstva poljoprivrede.

1969. u Monpeljeu završava Visoku enološku školu i stiče zvanje Diplomiranog međunarodnog enologa.

U Monpeljeu za vreme školovanja igra i trenira ekipu “M.U.C” koju iz druge lige uvodi u 1. francusku odbojkašku ligu, a nakon dve godine postaje viceprvak Francuske u seniorskoj konkurenciji. Juniori, koje je trenirao, postali su prvaci Francuske. U to vreme smatrali su ga najboljim odbojkašem Francuske. Nudili su mu ostanak u Francuskoj, ali nije pristao već se vratio u Jugoslaviju.

Povratkom u Osijek postaje trener i igrač OK Željezničar i radi kao republički vinarski inspektor Hrvatske sa sedištem u Osijeku.

U sezoni 1971./72. radio je kao trener i igrač OK Modriča u 2. ligi, osvaja 1. mesto i u sezoni 1972./73. igra 1. saveznu odbojkašku ligu.

1974. godine dolazi u Zagreb gde postaje tehnički direktor AOK Mladost, te radi kao savezni tržišni inspektor za izvoz i uvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

1978. radio je kao generalni sekretar Hrvatskog odbojkaškog saveza, a 1981. godine bio je drugi trener muške seniorske reprezentacije Jugoslavije na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

Bio je stručnjak u svom poslu, a u odbojci izvanredan igrač, trenr i vrhunski stručnjak.

Uroš Ribarić biće sahranjen na groblju Mirogoj u Zagrebu, u četvrtak, 8. septembra u 14,30 časova.