>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

IN MEMORIAM – DR MACA BAJIĆ – VUČELJIĆ

 

IN MEMORIAM

 

 

DR MACA BAJIĆ – VUČELJIĆ

 

(1930. – 2013.)

 

Dr Maca Bajić – Vučeljić, bivša odbojkašica Crvene zvezde i reprezentativka Jugoslavije, preminula je u Beogradu u 83. godini, posle kraće bolesti.

Dr Maca Bajić – Vučeljić pripadala je prvoj generaciji „zvezdinih“ i jugoslovenskih odbojkašica, koju je okupio Sava Grozdanović i sa kojom je taj vrstan stručnjak udario temelje razvoja ženske odbojke u našoj zemlji.

Prve odbojkaške korake dr Maca Bajić načinila je u rodnoj Đali (Banat), kao istaknuta članica Sokolskog društva u svom selu. Za vreme gimnazijskih dana igrala je za Pobedu iz Sente. Pokazala je i sportsku svestranost, jer je pored odbojke, veoma uspešna bila i u više atletskih disciplina: skoku u dalj, skoku u vis i sprintu.

Po dolasku na studije u Beograd Maca Bajić je zaigrala za Slogu. Na poziv Save Grozdanovića prešla je u Crvenu zvezdu. U tom klubu bila je nezamenljivi član prve šestorke. Bila je stalni član reprezentacije Beograda, koja je početkom šezdesetih godina prošlog veka imala nekoliko značajnih nastupa u inostranstvu.

U vreme pionirskog razvoja jugoslovenske ženske odbojke dr Maca Bajić je nekoliko puta nastupala za državni tim bivše Jugoslavije.

Dr Maca Bajić – Vučeljić je završila Medicinski fakultet u Beogradu. Specijalizirala je pedijatriju i posvetila se lečenju dece. Sa mužem lekarom radni vek je provela u Peći. Kao lekar bila je uvaženi i priznati stručnjak. Sve godine provedene u zdravstvu savesno je brinula o zdravlju dece iz Peći i velikog dela Kosova i Metohije.

Dr Maca Bajić – Vučeljić je sahranjena u Beogradu.