>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

In memoriam - Stevan Pališaški

IN MEMORIAM

 

 

STEVAN PALIŠAŠKI

(9. 11. 1938 – 22. 11. 2019.)

 

Stevan Pališaški, nekadašnji odbojkaški reprezentativac i trener, preminuo je u petak u Zagrebu u 82. godini.

Stevan Pališaški je rođen 9. novembra 1938. godine u Bačkoj Palanci. Nakon završene osnovne i srednje škole, upisuje Pravni fakultet u Beogradu, ali se ipak odlučuje za DIF (Državni institut za fizičku kulturu), kojeg upisuje, takođe u Beogradu, 1958. godine.

Odbojku je počeo da igra već u osnovnoj školi. Posle sjajnih igara u odbojkaškim klubovima iz Bačke Palanke i Bačkog Maglića, Steva je došao u odbojkaški klub Jugoslaviju iz Beograda. Za nju je odigrao preko 250 utakmica a za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije preko 120 utakmica.

Za sedam godina igranja u ovom klubu, nije dobio ni dinar stipendije, niti novac za hranarinu. Zato može da se kaže da je odbojku igrao iz čiste ljubavi.

Tokom studija stanovao je u Studentskom domu, gde se u njihovom restoranu i hranio. Izgarao je na treninzima i utakmicama i dao veliki doprinos uspesima ovog kluba, koji je u svoje vreme gajio najlepšu odbojku. Bilans ostvaren na međunarodnoj sceni bio je veoma impresivan – od 54 odigrane utakmice OK Jugoslavija je pobedila čak 41 put uz samo 12 poraza, uz impresivnu set razliku: 135:57.

Na beogradskom DIF-u sreo je i životnu saputnicu Silvu sa kojom se oženio. Izgubili su pravo na studentski dom, pa su stanovali godinu dana u svlačionici fudbalskog kluba OFK Beograd. To ih je nateralo da se presele u Zagreb, a mi iz odbojkaškog kluba Jugoslavija nikad mu nismo zamerili što nas je napustio. Ostali smo prijatelji do današnjih dana.

Njegov kapiten Petar Stanišić

Poruka za porodicu Stevana Pališaškog

Porodici Stevana Pališaškog i svim ljubiteljima odbojke u Hrvatskoj izražavamo najdublje saosećanje, jer nas je napustio sjajan odbojkaš i sjajan drug i prijatelj. Proveli smo zajedno 7 godina i za to vreme osvojili 4 šampionske titule i 3 titule pobednika Kupa. U svim tim trofejima Stevin je doprinos bio nemerljiv. Zbog svega toga i jos mnogo čega njegovi saigraci iz odbojkškog kluba Jugoslavija: Branko Lužanin, Hamid Gačanin, Branko Draganić, Ljubomir Ilić, Branislav Bičanski, Branislav Gvozdenović, Mate Piljić i Petar Stanišić beskrajno su tužni.

Jedan pesnik reče: “Čovek umire tek kad umre sećanje na njega”, a mi, njegovi drugari, nećemo ga zaboraviti dok smo živi.

1962. godine Stevan Pališaški iz Beograda odlazi u Zagreb postaje odbojkaš AOK Mladost. Iste godine osvaja s AOK Mladost prvenstvo Jugoslavije. Dolaskom Stevana Pališaškog, AOK Mladost je nakon 10 godina osvojila Prvenstvo Jugoslavije.

Za AOK Mladost Stevan Pališaški je odigrao pet sezona (1962 – 1967.) i osvojio četiri prvenstva Jugoslavije.

1964. godine AOK Mladost je, posle pobede nad Pisaderom iz Barcelone, Galatasarajem iz Istanbula i naročito nakon sjajne igre u Zagrebu i eliminiacije Dukle iz Praga, prvaka tadašnje Čehoslovačke, stigla do finala Kupa šampiona Europe. U dve teške utakmice finala AOK Mladost je poražena od istočnonemačkog Lajpciga i postala vicešampion Evrope.

U priči o odbojkašima Bojana Stranića, Bojan je napisao da su razočarani odlaskom Steve Pališaškog u drugi zagrebački klub, OK Metalac. „Nažalost, veliki igrač se preselio u nižerazredni odbojkaši klub“, pisao je tada Bojan Stranić.

Ali Stevo je OK Metalac sjajnim igrama uveo u prvu ligu Jugoslavije. U OK Metalac je odigrao četiri sezone.

Odbojkašku karijeru završio je u OK Metalac iz Siska koji je u sezoni 1973/74. igrao u prvoj jugoslovenskoj odbojkaškoj ligi.

Stevo Pališaški se ponovno vratio u AOK Mladost, ali kao trener ženske seniorske ekipe koju je vodio dve godine (1978 – 1979).

Steva Pališaški je odigrao više od 120 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. 1963. godine bio je član prve postave Jugoslavije, koja je u Napulju na Mediteranskim igrama osvojila prvo mesto (prva zlatna medalja na Mediteranskim igrama za Jugoslaviju).

Stevan Pališaški je tokom celog radnom veka kao profesor fizičkog vaspitanja u OŠ “Siget” (kasnije OŠ “Većeslava Holjevca”) sarađivao sa Savezom za školski sport Grada Zagreba. Simbolično je, da je upravo grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem dodelio stan Stevi Pališaškom, koji je čitav svoj radni vijek odradio u OŠ “Siget” (kasnije OŠ “Većeslava Holjevca”). Svoje veliko igračko iskustvo je godinama prenosio na učenike kao voditelj odeljenja odbojke, univerzalne sportske škole, košarke, atletike. Na prvenstvima Grada Zagreba i Hrvatske u odbojci za učenike i učenice osnovnih škola postizao je značajne rezultate, visoke plasmane, a ne retko i prva mesta.

U nekoliko mandata bio je član Izvršnog odbora Saveza, te predsednik opštinskog Saveza za školski sport Novog Zagreba.

Stevan Pališaški biće sahranjen u sredu, 27. novembra u 14.10 časova na groblju Miroševac (Dubrava) u Zagrebu.