>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

In memoriam - Nebojša Ninkov

IN MEMORIAM

 

 

NEBOJŠA NINKOV

(29. 04. 1931. – 2. 11. 2017.)

Nebojša Ninkov, veteran Odbojkaškog kluba Vojvodina, nekadašnji trener i jedan od osnivača pionirske škole, preminuo je juče, posle teške bolesti, u 87. godini.
Nebojša Ninkov je rođen u Krivolaku, u Makedoniji. Sport i odbojku je zavoleo u osnovnoj školi u Rumi. Srednju fiskulturnu školu u Zemunu upisao je 1949. i već prve godine se opredelio za odbojku. Neko vreme trenirao je u Crvenoj zvezdi, a po završetku srednje škole, 1953, upisao je Državni institut za fizičku kulturu (DIF) Univerziteta u Beogradu. I pored toga što mu je u prvom planu bila odbojka, bio je i kondicioni trener veslača i košarkaša.
Bio je i na usavršavanju u Sofiji, zatim se vratio u Beograd i počeo da radi u OK Jugoslavija kao pomoćnik čuvenom odbojkaškom stručnjaku Dragoslavu Sirotanoviću – Siretu. Na poziv Zigmuda Krausa otišao je u Varšavu na jednomesečnu specijalizaciju. Po povratku je nastavio da radi sa A reprezentacijom Jugoslavije sa selektorom Dragoslavom Sirotanovićem i kolegom, profesorom Dragom Tomićem, sa kojim je u reprezentaciji radio od 1954. do 1959. godine. U istom vremenskom periodu bio je i član tehničke komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije, kada je njen predsednik bio Bora Stanković, a pomagao je i u kondicionoj pripremi košarkaša Crvene zvezde. Šest meseci radio je u FK Crvena zvezda u vreme Mitića i Stankovića, zamenjujući svog profesora sa DIF-a, Dragana Petrovića. Po odsluženju vojnog roka kratko je radio kao trener A reprezentacije, a 1961. počeo je da trenira juniorsku selekciju Jugoslavije. Iste godine se preselio u Novi Sad, pa je radio u OŠ “Đura Jakšić”. Tada je preuzeo ekipu Partizana i uspeo da u Prvu saveznu odbojkašku ligu Jugoslavije prvo uvede žensku ekipu 1961, a onda i mušku 1965. koja se tada zvala Student, a kasnije Vojvodina.
Ninkov je osnovao i prvu škole odbojke u Jugoslaviji i to u OŠ „Đura Daničić“ u Novom Sadu 1962. Kroz ovu školu su prošli mnogi talenti, koji su kasnije bili stubovi Vojvodine. Iz jedne generacije potekle iz odbojkaške škole Nebojše Ninkova stvoren je kostur ekipe koja je 1972. izborila povratak u Prvu saveznu ligu. Odlazio je i vraćao se u novosadsku ekipu, a u sezoni 1974/75. formiran je novi stručni štab u Vojvodini na čelu sa Nebojšom Ninkovim, koji je bio predsednik stručne komisije. Nedugo posle toga napustio je klub. Uporedo sa tim Ninkov je osnovao i OK Banatić, čiji je bio i predsednik. Bio je trener i u Magliću, a u penziju je otišao otišao 1993.
Nebojša Ninkov dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti sporta u Vojvodini – Spartakove nagrade 1976. godine. Dobitnik je i Zlatne plakete Odbojkaškog saveza Jugoslavije 1978. godine. Bio je predsednik pedagoga fizičke kulture Novog Sada, kao i predsednik pedagoga fizičke kulture Vojvodine.

Komemorativni skup povodom smrti Nebojše Ninkova održaće se u prostorijama Odbojkaškog saveza Vojvodine (Masarikova 25) u ponedeljak, 6. novembra u 11.00 časova.
Nebojša Ninkov biće sahranjen u ponedeljak, 6. novembra u 13.00 časova na Almaškom groblju u Novom Sadu.