>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Bez kvalifikacija za seniorska SP 2022. – finalisti kontinentalnih prvenstava 2021. na SP

SENIORKE I SENIORI – SP 2022.

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će na XIX SP 2022. u konkurenciji odbojkašica, koje će se odigrati u Holandiji i Poljskoj i na XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša, koje će se odigrati u Rusiji od 26. avgusta do 11. septembra, igrati po 24 reprezentacije i da neće biti kvalifikacija na osnovu odluke Administrativnog Borda FIVB. Direktan plasman na oba prvenstva izborili su svetski šampioni, Srbija i Poljska, kao i domaćini takmičenja, Holandija i Poljska, odnosno Rusija.

 

 

Plasman će, u obe konkurencije izboriti po 2 selekcije sa kontinentalnih šampionata 2021. koji se nisu plasirali do tog trenutka.

Ukoliko prva tri mesta na EP 2021. u konkurenciji odbojkašica zauzmu Srbija, Holandija i Poljska plasman na SP 2022. će izboriti naredne dve selekcije po plasmanu. Ista situacija je u konkurenciji odbojkaša ako su na prva dva mesta Rusija i Poljska.

Plasman na XIX SP 2022. u konkurenciji odbojkašica će pored Srbije, Holandije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 11 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo.

Učešće na XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša  će pored Rusije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 12 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo.

FIVB je saopštio da će odbojkaši utakmice na SP igrati u 10 gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Kazanju, Jekaterinburgu, Ufi, Novosibirsku, Kemerovu i Jaroslavlju.

Na jubilarnom, XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša  24 ekipe će biti podeljene u 6 grupa sa po 4 tima. Mečevi I faze će se igrati od 26. do 29. avgusta. Plasman u II fazu izboriće 16 ekipa, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i 4 najbolje trećeplasirane ekipe, koje će formirati 4 grupe sa po 4 tima, a mečeve će igrati od 2. do 4. septembra. Plasman u III fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće 6 selekcija, pobednici 4 grupe i 2 najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će igrati od 7. do 11. septembra.